Tarihteki İlk Cinayet Davası

Tarihteki ilk cinayet davası bundan neredeyse 4000 yıl öncesine denk gelen bir tarihte, Eski Babil devrinde görülmüştür ve bu bilgilere Sümer ülkesinin Nippur şehrinde bulunan bir tabletten ulaşılmıştır.

Bir berber, bir bahçıvan ve diğer bir kişinin fail olduğu bu davada, Lu-İnanna adında bir mabet memuru öldürülmüştür.

 Bu üç adam, cinayeti işledikten sonra adamın karısı olan Nindada’ya “biz senin kocanı öldürdük” diye belirtmiştir, ve hernedense kadın da buna kayıtsız kalıp, cinayeti saklamıştır. Olay ortaya çıktıktan sonra nippur şehrinin yüksek mahkemesinde, kralın emriyle, bir hakim ve 11 jüri tarafından ele alınmış; sadece 3 katil değil haber vermediği için adamın eşi Nindada da yargılanmıştır.

 3 katil ölüm cezası alırken, 11 jürinin 9’u kadının da aynı cezaya çarptırılmasını savunurken, 2’si buna karşı çıkmıştır. Bu 2 jüri üyesi kadının cinayete karışmadığını, olaya yardım etmediğini, kocasının kadına iyi davranmadığını ve bu yüzden kadının kocasının ölmesinin onun için bir anlam ifade etmediğini savunmuştur ve kurul bu 2 jürinin savunmasını kabul etmiştir.

 Metinlerin özeti aşağı yukarı bu olmakla birlikte, bu metnin farklı bir şehirde bir kopyasının daha bulunmuş olması Sümer ülkesinde işlenecek cinayet davaları için emsal temsil etmesi sebebiyle çevre şehirlerdeki mahkemelere dağıtılmış olduğu düşünülmektedir.

Yorum bırakın