Karşılaştırmalı Yaratılış Hikayeleri

 İnsanoğlunun nesillerdir aklını kurcalayan ve tatminkar bir cevap aradığı, ve hala aramaya devam ettiği bir konu varsa o da kendisinin nasıl meydana gelmiş olduğu, her şeyin başlangıç noktasının ne olduğudur. Bu konu hakkında hala arayışlar devam etse de biz geçmiş dönemlerde yaşamış toplumların yaratılış mitlerini, dinlerin yaratılış hikayelerini inceleyip aralarındaki benzerlikleri kıyaslayacağız.

 EVRENİN YARATILIŞI

Öncelikle Babil ve Sümer tanrılarının birbirine çok benzediğini ve çoğu zaman birbirlerinin yerlerine geçtiklerini hatırlatalım.

 Sümer Destanı

 Sümer destanına göre her yeri su kaplıyor ve bu suyun Namma (Babil mitolojisinde Tiamat) adlı bir tanrıçası var. Namma bu sudan bir dağ çıkartır. Gök tanrısı An ve Yer tanrıçası Ninki’nin (nin ön eki Sümercede hanım demektir.) oğlu hava tanrısı Enlil bu dağı ikiye böler ve üst tarafı gök olur alt tarafı ise hava ve yer. Havanın tanrısı Enlil, Yerin tanrıçası Ninki ve göğün tanrısı An olur.

 Bilgelik tanrısı Enki ve Hava tanrısı Enlil yeri bitkiler ağaçlar, sularla doldurur, hayvanlar ve ikincil tanrılar yaratırlar. (bu aşamada insanlar henüz yaratılmamıştır.)

 Tevrat

Tanrı önce göğü ve yeri yarattı. Yer boştu yeryüzü şekilleri yoktu. Tanrının ruhu sular üzerinde geziniyordu. Tanrı ışık olsun diye buyurdu ve ışık oldu. Tanrı ışığın iyi olduğunu gördü ve geceyle gündüzü ayırdı. (1.gün)

 Tanrı suların ortasında bir kubbe olsun suları birbirinden ayırsın diye buyurdu ve öyle oldu. Kubbeye gök adını verdi. Kubbenin altındaki suları üstündeki sulardan ayırdı. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü. (2.gün)

 Tanrı yeryüzüne bitkiler, tohum veren otlar türüne göre tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları üretsin diye buyurdu ve öyle oldu. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü. (3.gün)

  Gök kubbede gündüzü geceden ayıracak yeryüzünü aydınlatacak ışıklar olsun belirtileri mevsimleri günleri yılları göstersin dedi ve öyle oldu. Tanrı büyüğü gündüze küçüğü geceye egemen olacak şekilde iki büyük ışığı ve yıldızları yarattı. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü. (4. Gün)

 Tanrı sular canlı yaratıklarla dolup taşsın, yeryüzünün üzerinde gökte kuşlar uçuşsun diye buyurdu. Tanrı büyük deniz canavarlarını, sularda kaynaşan canlıları ve uçan çeşitli varlıkları yarattı. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü. (5.gün)

 Tanrı 6. Günde de bütün yaptıklarına egemen olacak olan ve tanrının suretinde olacak olan insanı yaratır ve 7. Günü de dinlenmeye ayırır.

 Kuran-ı Kerim

 Kur’an bu konuda yüzeysel kalmakla birlikte şöyle bir ayet bulunmakta.

 “Gökler ve yer yapışık iken onları ayırdığımızı, bütün canlıları sudan meydana getirdiğimiz bilmezler mi?”

1-)Her üç hikayede de her şey sudan meydana geliyor.

2-)Yer ve gök ilk başta birleşikler fakat sonra ayrılıyor.

3-)Tevrat ve Sümer destanında suyun ortasından bir dağ bir kubbe çıkıyor.

4-)İnsanlardan önce hayvanlar bitkiler yaratılıyor.

İNSANIN YARATILIŞI

Sümer Destanı

Tanrıların çoğalması ile birlikte tanrıların kendi işlerini yapması zorlaşıyor, yiyeceklerini hazırlaması zorlaşıyor. Su tanrıçası Namma’ya gidip çare bulması için danışıyorlar. Namma, Bilgelik Tanrısına(Enki) bilgeliğini ve marifetini göstermesini söylüyor.

Enki yumuşak kilden şekiller yapıyor buradan sonrasını tabletten direkt aktaracak olursak;

“Ey annem! Adını vereceğin yaratık oldu,

Onun üzerine Tanrıların görüntüsünü koy.

Dipsiz suyun çamurunu karıştır,

Kol ve bacakları meydana getir.

Ey annem! Yeni doğanın kaderini söyle!

İşte o bir insan!”

Tevrat

Tanrı, insanı kendi suretinde yarattı, o’nu tanrı’nın suretinde yarattı. Onları kutsayarak verimli olun çoğalın dedi.

Rab tanrı, adem’i topraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğu üfledi ve adem yaşayan can oldu

Talmud’a göre ademle birlikte ilk yaratılan kadının adı Lilith’dir. Bu kadın kendini ademle eşit görüp onun sözünü dinlememiş ve bir dişi cin olmuş, erkeklere sataşmaya başlamıştır.

Kur’an-ı Kerim

 “İnsanı süzme çamurdan yarattık.”

“Allah insanı pişmiş çamura benzeyen balçıktan yarattı.”

“Allah’ın nezdinde İsa’nın durumu Adem’in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı.”

“O ki, yarattığı her şeyi güzel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır.”

“Ey insanlar! Şunu bilin ki, biz sizi topraktan, nutfeden, sonra pıhtılaşmış kandan, sonra hilkati belirsiz bir lokma et parçasından yarattık.”

“Ant olsun ki insanı balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattık.”

“Rabbin meleklere, ‘ben. Balçıktan, işlenebilen kara topraktan bir insan yaratacağım, onu yapıp ruhumdan üflediğimde ona secdeye kapanın’ demişti.”

İnsanın yaratılışı üzerine üç inanışta da nerdeyse hemen hemen benzer hikayeler bulunmakta. Ancak Tevrat ve Kur’an’ da insanın yaratılış sebebi açıklanmamışken, Sümerlilerde bu sebep tanrıların gündelik işlerine yardımcı olmaları için yaratıldıkları olarak açıklanmakta.

  1. Her üç inanışta da insan topraktan yaratılıyor.
  2. Tevrat’ta da, Sümer inanışında da insanın şekli, Tanrı suretinde.
  3. Tevratta ve Kur’an’da insana yaşam soluğu üflenirken, sümer inanışına göre dipsiz suyun çamuruyla karıştırılıyor. (Deniz tanrıçası Namma’nın her şeyin yaratıcısı olduğunu düşünürsek, suyla karıştırırken kendisinden bir parça katması olduğu anlaşılabilir)
  4. Lilith ismi Sümer hikayelerinde, Sümer Aşk Tanrıçası İnanna’nın ağacına yuva yapıp onun kesilmesine engel olan bir cinin ismi aynı zamanda. Hem Talmud’ta hem Sümer inanışında geçmekte iken, Kur’an’da geçmemekte.

 Kültürler arası etkileşim, özellikle Yahudilerin, Asur egemenliği altında yaşadığı dönemlerde, aynı devletin egemenliği altında yaşayıp kültürlerinin ve hikayelerinin Asurlular tarafından benimsendiği Sümerlilerden etkilenip kendi kültürlerine uyarlamış olmaları ile desteklenebilir.

 Aynı zamanda belki de çok çok eski zamanlarda inanılan gerçekten tanrısal bir dinin parça parça kısımları da bugünlere kadar ulaşmış olabilir.

 Ya da kim bilir belki de uzaylılar falan ??

Yorum bırakın